reklam
reklam
DOLAR32,4504% -0.15
EURO34,8290% -0.66
STERLIN40,7959% -0.56
FRANG35,5088% -0.41
ALTIN2.438,67% 0,10
BITCOIN63.030,01-1.66
reklam

ZİRAAT FAKÜLTESİ BANDIRMA İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIMDIR

Yayınlanma Tarihi : Google News
ZİRAAT FAKÜLTESİ BANDIRMA İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIMDIR
reklam

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan Ziraat Fakültesi kentimiz için önemli bir kazanımdır. Bölge tarımı ve hayvancılığın bilimsel bir çerçevede yürütülebilmesi için bir an önce Ziraat Fakültesi’nin etkili bir şekilde çalışacak desteğe ve alt yapıya kavuşması gerekmektedir.

Bandırma şehri, coğrafi olarak Güney Marmara bölgesinde Marmara denizi kenarında yer almakta, Bursa ve Balıkesir’e 1’er saat İstanbul’a ise 2,5 saat uzaklıkta bulunmaktadır. Bölge Bandırma, Gönen, Susurluk, Manyas, Erdek ve Marmara adasından oluşmaktadır. Bölgenin toprakları münbit olup her türlü tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Osmanlı döneminde uzun yıllar Sarayın ihtiyaçları bu bölgeden karşılanmıştır.

TARIM: Bandırmada çok çeşitli tarımsal ürün elde edilmektedir. İlçe yüzölçümünün % 65’lik bölümü tarıma elverişli  ve yılda 2 ürün alınan topraklardan meydana gelmektedir. Güney Marmara Kalkınma Ajansı “ANADOLU’YU BESLEYEN TOPRAKLAR” şeklinde tanımlamaktadır.

HAYVANCILIK: Türkiye de Tavuk Yetiştiriciliğinin %35’i bölgede yapılmaktadır. Koyun ve Sığır yetiştiriciliği açısından ülkenin ilk 20’si içerisindedir. Ayrıca at yetiştiriciliği, diğer küçükbaş ve kümes hayvanları yetiştiriciliğinin yanı sıra Balıkçılık da önemli bir yer tutmaktadır. İstanbul’dan sonra ikinci büyük balıkhane ilçede bulunmaktadır.

Bölgede tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi tesisleri yoğun şekilde bulunmaktadır. Her türlü tarım ve işlenmiş gıda maddeleri (ceviz fidanı, zeytin fidanı,  konserve, tahıl ürünleri, pirinç, meyve- sebze, İşlenmiş et ürünleri, balık ürünleri vb.) ihracatı mevcuttur.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Pandemi sonrası iklim değişikliğinin başlamasıyla verim ve kaliteyi arttırmak için araştırma ihtiyacı artmıştır. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi bu konu için ideal konumdadır. Üniversite fiziki olarak 22700 dönüm Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arazisi üzerinde 1000 dönümlük bir alana sahiptir. Dolayısıyla Üniversite Türkiye’nin tek Koyunculuk Araştırma Enstitüsü ile sınır komşusudur. Enstitü bünyesinde yaklaşık 50 adet  Veteriner Hekim, Ziraat Mühendisi, tarım ve hayvancılık ile ilgili diğer meslek grupları ve teknik personel bulunmaktadır. Enstitü donanımlı bir Biyoteknoloji Laboratuvarına sahiptir.

Üniversite bünyesinde bulunan Denizcilik Fakültesi tarafından Marmara denizinin kirliliği, müsilaj sorunu ve balık üretimi yakından takip edilmektedir. Isınan deniz suyunun önümüzdeki günlerde neler getireceği araştırılmaktadır.

Bölgede çok zengin Jeotermal yataklar bulunmasına rağmen bu kaynaklar sadece otel işletmeciliğinde ısıtma, banyo ve seracılık gibi çok dar bir alanda kullanılmaktadır. Hâlbuki bugün gelinen noktada ve önümüzdeki günlerde değişen iklim koşullarına bağlı olarak azalacak su kaynakları için acil jeotermal su kaynağının diğer kullanımlar açısından özellikle de tarımsal üretimde bir çok alanda kullanımı ile ilgili ivedilikle bilimsel araştırılmaların yapılması gerekmektedir. Bunun için gerekli olan JEOTERMEL ENSTİTÜ’sü İlçemizde bulunan Bandırma 17 Eylül Üniversitesinde bulunmaktadır ve Ülkemizde tek enstitü statüsündedir.

Üniversitenin kuruluş yasasında diğer fakültelerin yanı sıra Ziraat Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi yer alarak, araştırma projelerinin oluşturulması ve tatbikat yapılması için altyapı oluşturulmuştur. Araştırmalara hemen başlanabilmesi için; a) Bitkisel ürünler bilim ve teknolojileri b) Hayvansal ürünler bilim ve teknolojileri bölümleri acilen açılmalıdır. Üniversitenin kapsam alanı içinde  komşu 22700 dönüm Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Koyunculuk Araştırma Enstitüsüne ait topraklar, Hiç tarım yapılmamış MARMARA Adası’na ait topraklar, Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından endemik bitkilerin araştırması yapılan KAPIDAĞ bulunmaktadır. Bu nedenle Bandırma 17 Eylül Üniversitesi konu ile ilgili araştırmaların rahatlıkla ve detaylı olarak yapılacağı bir konumdadır. Bölgede yapılacak araştırmalarda Uluslararası ilişkileri kolaylaştırmak amacıyla Üniversite kuruluş yasasına Yabancı Diller Yüksek okulu dahi konmuştur.

Sonuç olarak, Dünyada artan insan nüfusu, sera gazı etkisi ile değişen iklim koşulları nedeniyle bitkisel ve hayvansal gıda maddeleri ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Ülkemiz ve bölgemiz bunu çok yakından hissetmektedir. Hiç vakit kaybetmeden BANDIRMA 17 EYLÜL ÜNİVERSİTESİ sahip olduğu değerleri kullanarak bu alanda programlar başlatıp bölge çiftçisine, bölge sanayicisine yol göstermeli ve ihtiyacımız olan çözümler için arayış içinde bulunmalıdır.

 

Bu beklentilerimizin gerçekleşebilmesi için Üniversiteye ihtiyaçları doğrultusunda yardım etmeliyiz. Bunun başında Ziraat Fakültesi’nin geçebilmesi için bir eğitim binasına ihtiyacı vardır. Biliyoruz ki Üniversite bu konuda sıkıntıdadır.

Başta Bandırma Ticaret Borsası olmak üzere bu konuda acilen proje hazırlamalı gerekiyorsa Odalar ve Borsalar Birliğinden destek almalıdır.

Burhan ARIKER

Eski Öğretim Görevlisi

reklam

YORUM YAP