Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Normal şartlarda yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan ‘Dijital Türkiye Versiyon 1.0, 6 ay erken tamamlanarak, kapsamdaki hizmetler Dijital Türkiye’ye entegre edilmiştir” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 11. Kalkınma Planı kabul edildi. Oktay, görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Oktay, “2013’te 1.6 milyar dolar olan savunma sanayi ihracatımız 2018’de 2.2 milyar dolara yükselmiştir. Plan dönemi sonunda ihracatın 10 milyar dolara çıkartılması hedeflenmektedir” dedi.
‘İnsan odaklı yapay zeka’
“Dijital Türkiye” projesi kapsamında atılan adımlara da değinen Oktay, şöyle konuştu: “Önceki adıyla ‘e-devlet’, şimdiki ismiyle ‘Dijital Türkiye’ ile ilgili olarak da birkaç hususu belirtmek istiyorum. Bugün burada müjdelemek isterim ki, normal şartlarda yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan ‘Dijital Türkiye Versiyon 1.0, 6 ay erken tamamlanarak kapsamdaki hizmetler Dijital Türkiye’ye entegre edilmiştir. Hizmet başına düşen ortalama evrak sayısı Dijital Türkiye Versiyon 1.0’ın tamamlanması ile birlikte ortalama 3.81 oranından 0.35’e düşürülmüştür. Cumhuriyetimizin 100. yılına giden süreçte yıllar itibarıyla 2019’da 1.1’i tamamlayacağız. 2023 Dijital Türkiye’sinde büyük verinin kullanılmasıyla ‘2.0’ diye adlandırdığımız insan odaklı yapay zekayı esas alan Dijital Türkiye 2.0 sistemine geçeceğiz.”
‘Yatırım hızlanacak’
Oktay, 2019 – 2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı kapsamında, küresel sermayenin Türkiye’ye nasıl çekileceğini de açıkladı. 24 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi ve uluslararası yatırımların daha fazla çekilebilmesi için proje bazlı teşvik sisteminde stratejik ürün, yüksek teknoloji ve ihracata yönelik yeni yatırımlara öncelik verileceğini söyleyen Oktay, yatırım ofisi bünyesinde ilgili kurumların izin, onay süreçlerine ilişkin bilgi girişi yapacağı yatırım süreçlerini hızlandıran Merkezi Yatırım Bilgi Sistemi kurulacağı bilgisini verdi.
‘Sanayileşme İcra Kurulu oluşturulacak’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, plan dönemi sonunda imalat sanayi ihracatını 158,8 milyar dolardan 210 milyar dolara çıkarmayı, yüksek teknolojili sektörlerin ihracat içerisindeki payını yüzde 3,5’ten yüzde 5,5’e, orta-yüksek teknolojili sektörlerin ihracat içerisindeki payını ise yüzde 36,4’ten yüzde 44,2’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Oktay, “Yerli üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesi amacıyla bağlayıcı ve yönlendirici karar almak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Sanayileşme İcra Kurulu oluşturulacak” diye konuştu.