reklam
reklam
DOLAR32,4910% -0.18
EURO34,9520% 0.32
STERLIN40,6814% 0.23
FRANG35,6098% 0.13
ALTIN2.436,80% 0,56
BITCOIN64.603,73-0.251
reklam

Veliaht Prens Zayed’ten Esad’a “Ateşkesi Boz” Rüşveti

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Türkiye ile Rusya arasında 5 Mart’ta Suriye’nin İdlib kenti için varılan ateşkes anlaşmasını bozması için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın,  Beşşar Esad’a 3 Milyar Dolar para teklif ettiği öne sürüldü.

Middle East Eye haber sitesinde yer alan habere göre;   Abu Dabi’nin veliahtı Muhammed bin Zayed’e (MBZ), Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın İdlib eyaletindeki Türk destekli isyancılarla ateşkes yapmasını sağlamak için yoğun ve ısrarlı girişimlerde bulunulduğu söylendi. Ancak MBZ, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ateşkes anlaşmasının uygulanmasını engellemeye çalıştı ve o zamandan beri Esad’ı saldırıyı yeniden başlatması için teşvik etmeye çalıştı.

Ateşkes anlaşmasının 5 Mart’ta Kremlin’de dört buçuk saatlik bir toplantıda gerçekleştirilmesinden günler önce, veliaht prens MBZ’nin kardeşi ve yardımcısı Ali ulusal ve güvenlik danışmanı Tahnoun bin Zayed’i müzakere etmeye gönderdi. MBZ’nin planına aşina olan kaynaklara göre, veliaht prens,  İdlib’e yönelik saldırıyı yeniden yönetmek için Esad’a 3 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Ateşkes ilan edildiğinde, 250 milyon dolar önceden ödenmişti.

Üst düzey kaynaklara göre: “İdlib çatışmaları sırasında el-Shamsi, Beşar’la görüştü ve Erdoğan ile ateşkes konusunda anlaşmaya varmamasını istedi. Bu, Erdoğan’ın Putin ile görüşmesinden hemen önce oldu. Esad maddi desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. “İran’ın nakit parası olmadığı için ödemeyi bıraktığını ve Rusların yine de ödeme yapmadığını söyledi. Bu yüzden Suriye’ye doğrudan 5 milyar dolar destek istedi.  ”denildi.

Esad, İdlib’deki Türk mevzilerini zorlamak için güçlerini yeniden inşa etmeye başladığında, Suriye’deki askeri hareketleri yakından takip eden Ruslar Esad’ın planına engel oldu.  ‘Shoygu’nun verdiği mesaj açıktı: “Bu saldırıyı yeniden başlatmanı istemiyoruz. Rusya ateşkesin devam etmesini istiyor”

Üst düzey bir Türk yetkili ise BAE’nin Suriye hükümetine böyle bir teklifte bulunduğunu doğruladı. Yetkili, “Söyleyebileceğim tek şey raporun içeriğinin doğru olduğu” dedi.

Veliaht prensin Esad’a saldırısını yeniden başlatması için ödeme yapma isteğinin iki nedeni olduğu açıklandı. Birincisi, Abu Dabi Suriye’nin kuzeybatısındaki bir savaşta Türk ordusunu bağlamak istiyordu. İkincisi, MBZ Türk ordusunun kaynaklarını yaymak ve Trablus’ta Halife Hafter’in Erdoğan’a karşı elini güçlendirmek istiyordu. Shoygu, BAE’nin ateşkesi durdurma girişiminin ve planın Amerikalılara sızacağından endişe ettiği için Suriye hükümetini ateşkese ikna etmeye devam etti.

Kaynaklara göre, veliaht prensin Türk ordusunu İdlib’e sokmak istemesinin temel nedeni Libya’daki durumdu. Hafter’in BAE destekli Libya Ulusal Ordusu tarafından düzenlenen Trablus’taki bir yıl süren taarruz, Ankara’nın uçağı, Türk birlikleri ve Suriyeli paralı askerlerin konuşlandırılmasıyla durduruldu. Putin için Rusya’nın Türkiye ile stratejik ittifakı diğer tüm hususları gölgede bıraktı.

Kaynak:  www.middleeasteye.net

 

reklam

YORUM YAP