reklam
reklam
DOLAR32,3466% 0.29
EURO35,1311% -0.02
STERLIN40,8477% -0.41
FRANG35,8968% 0.52
ALTIN2.310,97% 1,47
BITCOIN2.297.1482.794
reklam

Ulaşım kartı kısıtlamasına ortak tepki

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Ulaşım kartı kısıtlamasına ortak tepki

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin toplu ulaşımda ücretsiz seyahat hakkı bulunanlara yönelik kısıtlamasına ilgili dernekler ortak bir basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Açıklamaya Bandırma Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Koçyiğit ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Selim Panç da katılarak konunun takipçisi olacaklarını belirttiler.

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin toplu ulaşımda gazi ve gazi yakınları, şehit aileleri, engelli bireyler ve  65 yaş üstü vatandaşlara tanınan ücretsiz seyahat hakkını sınırlandırmasına yönelik tepkiler devam ediyor. Yapılan uygulamada ilçeler arasında yalnızca belirli saatlerdeki araçlardan ücretsiz faydalanılabilirken, şehir içi ulaşımda aylık 80 biniş ücretsiz hakkı veriliyor.

ANAYASAL HAKKIMIZ GASP EDİLİYOR

Konu ile ilgili açıklamayı Türkiye Harp Malûlü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bandırma Temsilciliği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bandırma Şubesi, Bandırma Bedensel Engeliler Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Bandırma Şubesi ve Türkiye Emekliler Derneği Bandırma Şubesi ortak olarak yaptı. Konu ile ilgili bilgi veren dernek temsilcileri konu ile ilgili şunları belirttiler: “Toplu ulaşımda yaşanılan kargaşa maalesef tüm girişimlerimize rağmen sonuçsuz kalıyor. Anayasada çok açık bir şekilde belirtilmesine rağmen ücretsiz seyahat hakkımız saat sınırlamaları ya da aylık belirli bir sayıda biniş hakkı tanımlanarak anayasal hakkımızın gasp ediliyor.  Bunun yanı sıra araçlara binişlerimizde ‘serbest’ uyarısı gelmesi bizleri rencide etmektedir. Bazı otobüs şoförleri ‘sen de mi bedavacılardansın’ diyerek bizleri aşağılamaktadır. Ortada bedava diye bir şey yok. Her otobüs için devlet aylık 1000 TL ödeme yapıyor. Özellikle büyükşehirlerde devletin bize verdiği kartı göstererek kolayca bu hakkımızı kullanabiliyorken Balıkesir il sınırları içinde bizden yeniden kart almamız, her yıl ücret ödeyerek vize yaptırmamız isteniyor. 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz seyahat hakkı 80 biniş ile sınırlandırılıyor. Bandırma-Balıkesir arasında hizmet veren belediye otobüslerinden yalnızca sabah ve akşam olmak üzere iki araçtan faydalanabiliyoruz. Balıkesir’deki ilgili birimler konudan haberdar fakat dilekçelerimize doğru düzgün yanıt verilmiyor. Ocak ayında düzelteceklerini söylüyorlar ancak şu ana kadar kesin bir açıklama yapılmadı.” dediler.

KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Konunun takipçisi olacaklarını belirten Bandırma Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Koçyiğit ile Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Selim Panç “Bu kısıtlamalar ilgili kanunlara, hükümlere tamamen aykırıdır. Ulaşımda kimlerin ne hakları olduğu bellidir. Herhangi bir belediyenin bu tür kısıtlamalar yapması temelde zaten anayasaya aykırıdır. Bu sorunun çözümü için ilgili birimlerle iletişime geçip komisyonlarda takipçisi olacağız. Bu sorunun çözümü için bir aradayız” dediler.

YASA NE DİYOR?

Ücretsiz Seyahat Uygulaması 4736 sayılı Kanun’un 1 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında Ücretsiz seyahat hakkından faydalanabilecek kişiler aşağıda sayılmıştır:

-Asgari %40 engelli olanlar,

-Ağır engelliler ile bir kişiyi geçmemek koşuluyla refakatçileri,

-Gaziler

-Şehit ve gazi yakınları,

-65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları.

Bu fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilirler.

Ozan ERTUĞRUL

reklam

YORUM YAP