reklam
reklam
DOLAR32,3759% 0.15
EURO35,3249% 0.11
STERLIN41,5382% 0.71
FRANG35,9293% 0.18
ALTIN2.324,45% 0,17
BITCOIN2.291.1962.165
reklam

KÜRESEL TİCARET KARANTİNA ALTINDA

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

KÜRESEL TİCARET KARANTİNA ALTINDA

  • Euler Hermes’in tahminlerine göre Koronavirüs’ün mal ve hizmet ticaretinde yaşatacağı kayıp çeyreklik bazda 320 milyar dolara ulaşabilir.
  • Ticaret şokunun etkileri şimdiden öncü göstergelerde görünüyor. 2020 yılının ilk ve ikinci çeyreğinde sırasıyla yüzde 2,5 ve yüzde 1 düşüş bekleniyor.
  • Doların güçlü kalması, emtia fiyatlarının düşmesi ve küresel düşük talep 2020 yılı boyunca nominal ticaretin resesyonda kalmasına neden olabilir.

11 Mart 2020, ISTANBUL – Euler Hermes dünya ticaretini etkisi altına alan Koronavirüs ile ilgili üçüncü raporunu yayımladı. Geçtiğimiz yıl ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret gerginliğinin, küresel ticaretin büyüme hızını 2009’dan beri görülen en düşük seviyeye çekmesinin ardından, Koronavirüs’ün de bu yıl ticaretin önünde büyük bir bariyer oluşturması bekleniyor. Euler Hermes’in hesaplamalarına göre virüse karşı alınan önlemler, mal ticaretinde yüzde 0,7’lik gümrük vergisi artışına eşit bir etki yarattı. Bu oran ile birlikte küresel ticaret, 2019 yılındaki ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimden gördüğü zararı bu yıl sadece ilk çeyrekte görmüş oldu.

Çeyreklik ticari kayıp 320 milyar dolara ulaşabilir

Euler Hermes’in tahminlerine göre virüs sebebiyle mal ve hizmet ticaretinde yaşanacak kayıplar çeyreklik bazda 320 milyar dolara ulaşabilir. Bu kaybın, ABD ve Çin arasında geçtiğimiz sene yaşanan ticari gerilimin, küresel gümrük vergisi oranları üzerinde yarattığı yıllık etkiye benzer olacağı anlamına geliyor. Raporda Çin ve İtalya’da alınan tecrit önlemlerine ek olarak diğer ülkelerden de daha sınırlı önlemlerin alınacağı belirtiliyor. Önümüzdeki dönemde Çin ve Avrupa’dan gelebilecek olan talep yavaşlamasından dolayı oluşacak ihracat kayıplarının Nisan sonunda 161 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Virüs etkisiyle, turizm sektöründe küresel çapta toplam 125 milyar dolarlık, ulaşım hizmetlerinde ise 33 milyar dolarlık bir ihracat kaybı öngörülüyor.

Şokun etkisi şimdiden görülüyor

Göstergelere göre 2020 yılının ilk ve ikinci çeyreğinin ticaret hacminde çeyreklik bazda yıllandırılmış olarak düşüş bekleniyor. Bu yılın ilk çeyreğinde bu hacimde yüzde 2,5’lik bir düşüş olması, ikinci çeyrekte de düşüşün kesinlikle devam etmesi öngörülüyor. Uluslararası Deniz Ticaret Odası tahminine göre Koronavirüs salgını nedeniyle küresel ticarette kullanılan konteynır sayısında 350 binden fazla azalma görülüyor. Avrupa Komisyonu’na göre son dört haftada Çin’den yola çıkan konteynır gemilerinde yüzde 49 düşüş yaşandı. Euler Hermes, tüm göstergelerden yola çıkarak 2020 yılının ikinci yarısında iyileşmenin başlayacağına işaret ederken küresel ticari büyüme tahminini yüzde 0,4 olarak güncelledi.

2020 yılı resesyonla geçebilir

Güçlü dolar ve düşük emtia fiyatları ile düşük talebin devam etmesi 2020 yılında nominal ticaretin resesyonda kalmasına neden olabilir. Artan belirsizliklerle ve doların değer kazanmasıyla birlikte bu durum fiyatları aşağı çekebilir. Yılın ilk yarısında ticari hacimde de daralma bekleyen Euler Hermes, küresel ticaret hacminin yüzde 1,5 azalmasından sonra yılın tamamı için bir daralmaya işaret ediyor.

reklam

YORUM YAP