reklam
reklam
DOLAR32,3730% 0.16
EURO34,9597% -0.33
STERLIN40,9838% 0.21
FRANG35,8903% 0.11
ALTIN2.325,59% 0,22
BITCOIN2.284.1051.184
reklam

BAŞKAN TOSUN, BELEDİYE BORÇ VE ALACAKLARI HAKKINDA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
reklam

BAŞKAN TOSUN, BELEDİYE BORÇ VE ALACAKLARI HAKKINDA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Bandırma Belediye Başkanı Av.Tolga Tosun devreden borç ve alacaklar hakkında basın toplantısı düzenledi. Başkanlık makamında düzenlenen toplantıda Başkan Yardımcıları Ozan Onur ve Metin OK hazır bulundu.

Toplantının gündem maddesi olarak Belediye’nin geçmiş dönemden yeni döneme devreden borç ve alacakları yer alırken seçimden bugüne kadar geçen sürede Bandırma Belediyesi çalışmaları ve başkanlık icraatları hakkında Başkan Tosun tarafından bilgi verildi.

Başkan Tosun basın toplantısında 1 ay 20 gün önce Bandırma Belediyesini devir alır almaz öncelikli iş olarak tasarruf tedbirlerini uygulamaya aldıklarını ardından fazla mesai uygulamasını da kaldırdıklarını belirterek bu sayede önemli kazanımlar elde ettiklerini söyledi. Tosun: “Göreve başlar başlamaz öncelikle tasarruf tedbirlerini uygulayama başladık. Belediye araçlarında yapmış olduğumuz düzenlemelerle 10 Bin ile 12 Bin Litre arasında yakıttan tasarruf edildi. Buda yaklaşık 50 Bin ile 60 Bin TL gibi bir paraya denk geliyor. Bununla birlikte fazla mesai uygulamasında bir düzenlemeye gittik. Bundaki amaç bir iş ve bir hizmeti tam randımanlı çalışarak mesai saati içinde tamamlanmasına gayret edilmesi olmuştur. Bu saye de ortalama 300 Bin TL gibi bir ücretten tasarruf edilmiş oldu. Ama bu şu demek değil, mesai saatleri dışında yapılması ve uygulanması gereken zorunlu bir hizmetin karşılığını emekçilerimize veririz. Biz emeğin ve emekçinin her zaman yanındayız” dedi.

Toplantının ilerleyen bölümlerinde geçmiş dönemden kalan borç ve alacakları kalem kalem açıklayan Belediye Başkanı Av.Tolga Tosun, Belediye’nin 3 başlıkta var olan borçları hakkında açıkalamalarda bulundu. Başkan Tosun, Belediyenin Cari Borçların, İller Bankasına olan borçların ve Bankalara Kredi borçlarının olduğunu söyledi.

“Belediyemizin toplam 20.380.789,44 TL gibi bir borcu var”

Tosun: “Belediyemizin piyasaya, iller bankasına ve kredi borcu olarak ta Bankalara borçları bulunmakta. Biz yönetime geldiğimizde 2018 yılı cari borç 467.113,77 TL ve 2019 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan borç ise 5.831.807,29 TL. Yani toplamda 6.298.921,06 TL piyasalara, esnafa cari borç olarak ödenmesi gerek rakam olarak önümüzde duruyor. Bununla birlikte kredi olarak çekilen ve bankalara ödenmesi gerek bir tutar var. İlki 2014 yılında Halk Bankasından alınan aylık 185.142 TL’lik bir ödemesi olan kredi borcu var. Bu borç 2019 yılı Ekim ayında bitiyor. Ekim ayına kadar 1.296.287,06 TL bir para daha ödememiz gerekiyor. İkinci kredi borcumuz yine Halk Bankasına olmuş. O tutarda 4.350.000,00 TL. 60 ay vadeli olarak kullanılan bu kredinin de daha 32 ay boyunca ödenmesi gerek 3.331.199,67 TL var. Son olarak kurumumuz çeşitli projelerine destek amaçlı İller Bankasına olan borçlar var. HOBİ Bahçesi için İller Bankasından 60 ay vadeli kullanılan kredinin bir aylık ödemesi 91.650,00 TL ve 35 ay daha ödenecek bu borç toplamda 3.208.428,30 TL. Bunun yanında General Balcı Çamlığının düzenleme çalışmaları için yine İller Bankasından kullanılan 60 aylık bir kredi mevcut. Bunun aylık ödemesi 21.575,00 TL. Bu borcunda daha 35 ay gibi bir süresi var ve toplamda 755.806,54 TL gibi bir ödemesi bulunuyor. Son olarak İller Bankasından Güneş Enerji Santralinin yapım çalışmaları için kullanılan 120 ay vadeli olarak kullanılan bir borç bulunuyor. Bu borcunda aylık ödemesi 52.285 TL. bu borcunda daha 105 ay gibi bir süresi ve para olarak ta 5.490.237,10 TL gibi kalan bir borcu var. Yani kısaca Belediyemizin toplam 20.380.789,44 TL gibi bir borcu var.”

05 Nisan 2019 tarihinde devir aldıklarında kasada bulunan paranın 1.235.072,60 TL olduğunu belirten Başkan Tosun, kasadaki parayı da düştüklerinde Belediyeyi 19.145.717,00 TL bir borçla devir aldıklarını söyledi.

Tosun ayrıca Belediye Meclisinde gündem maddesi olarak görüşülen Kredi Kullanımı için Belediye Meclisince Belediye Başkanına yetki verilmesi hakkında da açıklamalarda bulundu. Başkan Tosun, buradaki amacın öncelikle yetkinin alınması olduğunu belirterek ülkenin içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklardan bankalarında etkilendiğini, bu nedenle bu sürecin şu an için netleşmediğini söyledi.

Tosun: “Büyükşehir belediyeleri ve diğer belediyeler yerel seçimlerin ardından bir kaynak arayışına gitti. Bizde hem projelerimizin finansmanı hemde acil ödenmesi gerek cari borçlar için ilk etapta böyle bir çözüm düşündük. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle bankalarda kredi başvurularında sıkıntılar oluşmakta. Bizimde esnafımıza ödemelerimizi yapmamız lazım. Ayrıca projelerimize kaynak oluşturmamız gerekiyor” dedi.

“Kimsenin hakkını kimseye yedirmem”

Yeni dönemle birlikte devir olan borçların yanında alacaklarının da bulunduğunu ifade eden Başkan Av. Tolga Tosun, koltuğu devir aldıkları 05 Nisan tarihinden itibaren Belediyemize ödenmesi gereken ne kadar kira, işgaliye, tahsisli açık ve kapalı işgaliye alacağı bunların tespiti ve gerekli işlemlerin talimatı verdiklerini söyledi. Tosun “Belediye Başkanlık makamını oturduğumuz 05 Nisan tarihinde belediyenin alacaklarına yönelik ilk işlemleri başlattık. Bununla ilgili ödeme emirlerini gönderdik. Çünkü makam bizlere 155 Bin vatandaşımızın emaneti. Bu alacaklarımızı takip etmezsek 155 Bin vatandaşımıza doğru ve sağlıklı bir hizmet sağlayamayız. Bizim bu makama ve bu kente karşı bir sorumluluğumuz var” dedi. Başlatılan işlemlerin ardından günde ortalama 50-100 Bin TL civarında bir ödemenin yapıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Tosun, bu ödemelerin yine vatandaşlara hizmet olarak döneceğini söyledi.

Belediye’nin 2000-2019 yılları arasını kapsayan 19 yıllık kira ve tahsis alacakları olduğunu belirten Başkan Tosun, bu süre zarfında toplam alacak tutarının 10.949.929,00 TL olduğunu söyledi. Başkan Tosun, Taşınmaz Kira alacaklarının 1.330.916,00 TL, Kapalı İşgaliye borçlarının 1.813.000,00 TL, Açık İşgaliye borçlarının 61.898,00 TL olduğunu sözlerine ekledi.

“Büyükşehirden 10 Milyon 500 Bin TL civarında bir alacağımız var”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile davalık olan ve 4.362.646,00 TL gibi bir paranın da ilerleyen zaman içinde Bandırma Belediyesi’ne davanın durumuna göre bir gelir olabileceğini belirten Başkan Tosun, bununla birlikte BASKİ ve ÇTV alacaklarının da 547.386,23 TL olduğunu söyledi. Tosun, Büyükşehir AYKOME’den Bandırma Belediyesi’nin toplamda 4-4.5 Milyon TL civarında ve toplamda da Büyükşehirden 10 Milyon 500 Bin TL civarında bir alacak durumumuz söz konusu oluğunu söyledi.

Belediye’nin borç ve alacaklarıyla ilgili açıklamaların ardından Başkan Tosun, Belediye çalışmaları ve gündem ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Sayın Yücel Yılmaz ile ilişkilerimiz olumlu bir zeminde ilerliyor”

Başkan Tosun, son dönemde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile iyi ilişkiler kurduklarını belirterek yeni dönemde ortak akıl ve sağduyu ile kentin sorunlarına birlikte eğileceklerini söyledi.

Tosun: Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yücel Yılmaz ile kentimizin sorunlarına yönelik ilişkilerimiz olumlu bir zeminde ilerliyor. Bu açıdan çok umutlu ve mutluyum. Çünkü kentimiz sorunlarına çözümü ortak akıl ve iyi niyetle çözebiliriz. Bu açıdan Sayın Başkan’da çok pozitif bir yaklaşım sergiliyor. Bu ortak akıl ile başta Sahil Bandı, İlaçlama çalışmaları, Ulaşım Master Planı gibi şu an gündemde olan çalışmalar için ilerleyen zamanda yeni protokoller yapacağız. Özellikle Sahil Bandını Livatya’ya kadar uzatarak oranın kullanımı genişletmek istiyoruz. Ayrıca Büyükşehir bünyesinde olan ilaçlama çalışmaları yeni dönemde birtakım koşulların sağlanmasıyla Bandırma Belediyesi tarafından yürütülecek. Ulaşım Master Planı konusunda da yapacağımız çalışmaları Büyükşehir’in onayına sunacağız” dedi.

“Yeni Kreşler yapılacak”

Yeni dönemde yapımı planlanan projelerle ilgili basına bilgi veren Başkan Tolga Tosun, öncelikle Kreş Projelerinin yapımına hız vereceklerini söyledi. Tosun, Ayyıldız, 100.Yıl, 600 Evler ve Levent Mahallelerinin tespitini Bandırma’nın ihtiyacına yönelik yaptıkları çalışmayla belirlediklerini söyledi.

“Balpark kanunsuzdur”

Kentimizdeki cadde ve sokaklarında hala devam eden Balpark uygulamasıyla ilgili bir soruya vatandaşların bu uygulama için bir ücret ödememesi gerektiğini, uygulamanın kanunsuz olduğunu, vatandaşların itiraz etmesi gerektiğini söyledi.

“Bandırmaspor kentimizin göz bebeğidir”

Basın mensuplarının sorduğu bir soru üzerine Bandırmaspor genel kurulu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Tolga Tosun, “Bandırmaspor bu kentin ve bizim de gözbebeğimizdir” dedi. Tosun: “Bandırmasporumuzun ekonomik olarak rahatlatacak bir çalışamaya biz belediye olarak her zaman destek veririz” dedi.

reklam

YORUM YAP