MÜSİLAJ
Johannesburg bildirgesi; ülkelerin yerel, bölgesel ve küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, ortak sorumlulukları vurgulamak, uygulama planı konusundaki kararlılıklarını teyit etmekte ve çevrenin korunması için yükümlülüklerin altını çizmektedir.
Bu çalışma sırasında Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, OECD, AGİT, Dünya Bankası, DTÖ, gibi uluslararası kuruluşlar çevre konuları ile ilgili teşkilatlar ve bölümler oluşturarak çevre sorunlarının tespiti ve çözümü için ortak politika belirlemiş, kurallar ve ilkeler geliştirilerek bu yönde eylem planlarını uygulamaya koymuşlardır.
Bu konuda 153 maddelik metine indirgenen uygulama planı gereği;
III. Bölüm sürdürülebilir olmayan tüketim ve üretim kalıplarının değiştirilmesi (13. ve 22. md)
- Ekonomik ve sosyal kalkınmanın doğal kaynak temeline göre korunması ve yönetilmesi (23-44 md.)
- Küreselleşen dünyada sürdürülebilir kalkınma
- Sağlık ve sürdürülebilir kalkınma
- Uygulama amaçları
- Sürdürülebilir kalkınma için kurumsal yapı,
konu ile ilgili bölümlerden oluşmaktadır.
Bu öngörü çerçevesinde birçok konuda etkinliklerin yanında; 2015 yılına kadar temiz su atık su hizmetlerine sahip olmayan kişi sayısının yarıya indirilmesi, balıkçılık alanlarının en yüksek verime ulaşması gibi konular işlenmiştir.
Yapılan toplantıların birinde Procter & Gamble şirketi tarafından deterjanların ve diğer temizlik maddelerinin kanalizasyon atıklarına karışmadan değerlendirilmesi, bu mümkün oluyor ise evsel atık arıtma cihazlarının kullanılarak kanalizasyona deşarj yapılmadan önce arıtmanın yapılarak atıktaki zararı minimuma indirmeyi planladıklarını açıklamışlardır.
Hemen başlamakta yarar var zararın neresinden dönülürse kardır. Müsilajdan kurtulmak için Johannesburg bildirgesine bir göz atılmalıdır.
Burhan Arıker