SONUNDA ÇİN ROKETİ DÜŞTÜ

Yayınlanma Tarihi :

Sonunda düştü…

Çin’in fırlattığı roket Long March 5B, Dünya’nın etrafındaki dönüşünü tamamladı ve 23 tonluk roket, daha sonra dünyaya doğru dönüşe geçti. 10 katlı bina yüksekliğindeki devasa roketin modern rakiplerinin aksine doğrudan Pasifik Okyanusu’na değil yeryüzünün herhangi bir noktasına çakılma ihtimali vardı. Roketin dünya atmosferine girmesiyle nereye düşeceği tüm dünyada en çok merak edilen soru oldu.

Rokete ait parçaların nereye düşeceği son anlarına kadar belirsizliğini korudu. Yeryüzüne yaklaşan roketin düşme ihtimalinin olduğu yerler arasında, Türkiye de yer aldı.

Long March 5B dünya çapında bir paniğe yol açtı ve bazı ülkelerde uçuşlar askıya alındı. Avrupa ülkesi İspanya, kontrol dışı seyreden Çin roketi nedeniyle hava sahasını kapattı. Barcelona, Tarragona, Ibiza ve Reus gibi yerlerde uçakların kalkışına ve inişine izin verilmedi.

Son yıllarda uzaydan atmosfere giriş yapan en büyük enkaz parçalarından biri olan Long March 5B roketi, Afrika’nın güneyinden geçtikten sonra Pasifik Okyanusu’na ilerledi ve enkazın büyük bir parçası burada düştü. ABD Uzay Kuvvetleri roketin Pasifik Okyanusu’na çakıldığını doğruladı.

ABD’nin ardından açıklama yapan Çin ise, roketin 101.9 derece Batı, 9,9 derece Kuzey koordinatlarına enkaz parçalarının düştüğünü duyurdu. Çin, Long March 5B enkazının çoğunun atmosfere giriş sırasında parçalanarak yandığı bilgisine de yer verildi.

 

Basın No:
Warning: Illegal string offset 'basin_ilanno' in /home/vizyonga/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54