KADINIM HAKKIM VAR! SEÇERİM DE, SEÇİLİRİM DE !

Yayınlanma Tarihi :

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü sebebiyle Bandırma Emekçi Kadınlar Platformu Dönem Başkanı ve Dönem Sözcüsü Dilek Karaarslan bir basın açıklamasında bulundu. Açıklamada şu bilgilere yer verildi;

 

 

KADINIM HAKKIM VAR! SEÇERİM DE, SEÇİLİRİM DE !

85 yıl önce bugün;
Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK; 5 Aralık 1934’de bütün dünyanın hayranlığını kazanan bir çıkışla kadınlara milletvekili seçilme hakkını tanıdı. Önce belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlar, daha sonra Meclise katıldılar. Hiç şüphesiz Cumhuriyetimizin en büyük kazanımları; kadınlarımızın çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmiş olmaları, eğitimde, sosyal hayatta ve çalışma hayatında yer almaya başlamalarıdır.

Kadınlarımızın katıldığı ilk genel seçim olan 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde, 17 kadın milletvekili TBMM’ye girmiştir. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, o dönemde Avrupa’daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu. Seçme ve seçilme hakkına Fransa’da kadınlar 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre’de 1971 yılında kavuştular.

Kurtuluş Savaşı’nda kadınlarımızın, vatanın her yerinde mücadeleye katılımları, dünya tarihinde saygıyla anılmaktadır. Büyük Devrimci ATATÜRK; “Dünyada hiçbir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.” sözleriyle bunu teyit etmektedir.

Cumhuriyet tarihinde kadın ve erkeğin eşitlik mücadelesinde gelinen noktada önemli bir yol kat edilmişse de bugün nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen, kadınlarımızın fiili olarak eşit olamadıkları açıktır. Fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamın arttırılmaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, kadının insan haklarının ihlaline devam edilmesine neden olmaktadır.

Kadın, erkek eşitliğini sağlayacak, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını artıracak yasaların çıkartılması; erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi acil hukuki düzenlemelerin yapılması gereklidir. Bu yasaların çıkartılmasında Meclisteki kadın milletvekillerinin katkısının çok daha etkin olması gerekmektedir.

Seçme ve seçilme hakkımızı elde ettiğimiz siyaset ve demokrasimiz için dönüm noktası olan 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günümüzün 85. Yılını kutluyor, bizlere bu hakkımızın tanınmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü saygıyla anıyor, sözde değil özde eşitlik temenni ediyoruz..

BANDIRMA EMEKÇİ KADIN PLATFORMU

Dönem Başkanı ve Dönem Sözcüsü

Dilek KARAARSLAN

 

 

Basın No:
Warning: Illegal string offset 'basin_ilanno' in /home/vizyonga/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54