ETİMADEN BOR’LU DEZENFEKTANI ÜRETTİ

Yayınlanma Tarihi :

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı ulusal bor araştırma enstitüsü korona salgını nedeniyle harekete geçmiş ve  borlu el dezenfektanını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tanıtmıştı. Cumhurbaşkanının talimatıyla seri üretime öncelik veren Etimaden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Borlu El Dezenfektanının seri üretimine başladı.

Enstitüdeki mühendisler bor madeninden yerli ve milli el dezenfektanı üretimini gerçekleştirdi. Borlu el dezenfektanı doğal madenden olmasından dolayı ellerin daha fazla kuruyup yıpranmasını önlüyor. Ayrıca sağlık alanında daha fazla ürünün çalışmalarının sürdüğü ve tıbbi alanda yeni ürünlerin üretimine geçileceği öğrenildi. Bu tıbbi ürünler arasında açık yaraların daha kısa sürede kapanmasını sağlayan borlu yara süngerleri de var. Geliştirilen borlu el dezenfektanının  100 ml’lik şişede 7.5 TL’den satılacağı öğrenildi.

Geliştirilen dezenfektanın içinde; alkol, aloe vera, lavanta yağı, çağ ağacı yağı, gliserin gibi cildi besleyen bileşenler de bulunuyor. Etimaden yetkilileri ilk parti üretimini gerçekleştirdikleri ürünlerin en kısa sürede dağıtımını gerçekleştirip tüm vatandaşlara ulaşacaklarını belirtiyorlar.

Bordan Gelen Sağlık

Türkiye’nin en değerli yer altı kaynakları arasında olan bor; yapılan araştırmalar doğrultusunda insan sağlığına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. İnsan vücudunda düşük miktarlarda ihtiyaç duyulan bor; besinler ve su yoluyla dışardan alınan bir mineraldir. 1981 yılında sağlık sektöründe yapılan araştırmalar doğrultusunda bor ürünlerinin insan vücudunda olumlu etkilere yol açtığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, sağlık sektöründe de her geçen gün yaygın bir kullanım alanına erişen bor; birçok tedavide kullanılarak etkin sonuçlar vermeye başlamıştır. İnsan vücudunda olumlu etkileri kanıtlanmaya devam edilen bor; besinler yoluyla tüketildiğinde halsizlik ve stres oluşumunu minimum seviyeye indirmektedir. Ayrıca, prostat kanserinin önlenmesi tedavisinde, göz iltihaplarının sterilizasyonunda, merhem yapımında ve özellikle beyin kanseri tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır.

Tedavilerde Etkin Olarak Kullanılan Bor

Bor ürünlerinin kullanıldığı sağlık sektöründe yapılan araştırmalarda; borun insan vücudunda bakır, magnezyum ve benzeri elementlerin emilimini artırmasından dolayı kemiklerin güçlendiği gözlemlenmiştir. Bu durum ağrıların azalmasına ve kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olmaktadır. İnsan metabolizmasında kalsiyum, magnezyum ve fosfor dengesini ayarlayan bor; fosfor dengesini de optimum seviyeye getirerek kasların ve beyin fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca bor; osteoporoz tedavilerinde, alerjik hastalıklarda, psikiyatride, kemik gelişiminde, artiritte (iltihaplı romatizma tedavisinde) ve menopoz tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Beyin kanserinin iyileştirilmesi tedavisinde etkin olarak kullanılan Borlu Nötron Yakalama yöntemiyle; hasta hücrelerin seçilerek imha edilmesi ve sağlıklı hücrelere zararının minimum düzeyde tutulmasına yardımcı olmaktadır.

Sağlığa Bor Dokunuşu

Sürdürülmeye devam edilen bilimsel araştırmalarla canlıların yaşamlarında gerekli bir element olan bor; insan sağlığına sağladığı katkılarla sağlık sektöründe giderek önemli bir konuma erişmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamada; yetişkin sağlıklı bireylerin beslenme yolu ile 1-13 mg bor tüketebileceği belirlenmiştir. Elma, armut, erik, hurma gibi meyvelerde, fasulye, nohut, mercimek vb. sebzelerde bol miktarda bulunan bor, pastörize sütlerin içeriğinde de yoğun olarak bulunmaktadır. Bor ürünlerinin doğada benzeri olmayan özellikleri sayesinde yerinin doldurulması neredeyse imkansızdır. Günümüzde yapılan araştırma sonuçları bir insanın günlük olarak belirli miktarlarda bor elementine ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.

Basın No:
Warning: Illegal string offset 'basin_ilanno' in /home/vizyonga/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54