Bandırma DİSK Emekli-Sen Tecavüz Yasasına Tepki Gösterdi

Yayınlanma Tarihi :

Emekli-Sen’den Tecavüz Yasasına tepki

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna bağlı faaliyet gösteren Emekliler Sendikası Bandırma Şubesi, Türkiye Büyük Millet Meclisine getirilen tecavüz zanlılarının mağdurla evlenmesi koşuluyla aklanmasına ilişkin yasaya tepki gösterdi.

Açıklamaya 25 ve 26. Dönem milletvekili Mehmet Tüm, Belediye Meclis Üyesi Fatma Sibel Karabacakoğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bandırma Şubesi, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği, Bandırma Kent Konseyi ve bazı muhtarlar katıldı.

BALKIŞ: NEYİ SAVUNACAĞIMIZI, KORUYACAĞIMIZI ŞAŞIRMIŞ DURUMDAYIZ

DİSK Emekli-Sen Bandırma Şube Başkanı Levent Balkış: “18 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti sayesinde birbirimizi çok sık görüyoruz. Neredeyse her hafta  bir eylemde, bir etkinlikte yan yanayız  Biz demokrasi savunucuları neyi, nereyi koruyacağımızı,  savunacağımızı şaşırmış durumdayız. Çocuklarımızı cinsel istismardan, tacizden, tecavüzden mi koruyacağız, doğayı, ormanlarımızı  katliamlardan mı koruyacağız, sokak hayvanlarımızı canilerden mi koruyacağız, kadınlarımızı şiddetten, tacizden, tecavüzden mi koruyacağız, düşüncesini açıklayan ve tutuklanan insanlarımızı,  hakkını arayan, eylem yapan işçilerimizi sarayın baskısından mı koruyacağız?

Değerli mücadele arkadaşlarımız…  Bu tablodan da anlaşılıyor ki özgür bağımsız demokratik bir ülke haline gelene kadar biz daha çok  yan yana geleceğiz. Bugün de hepimizi derinden yaralayan bir olay için birlikteyiz  12 yaşındaki kız çocuklarımıza tecavüz edenin aklanması yasası meclise getirildi. Bu konu ile ilgili kadın komisyonumuzun basın açıklaması için bir aradayız” dedi.

 

HER GÜNE KARANLIK UYANIYORUZ

DİSK Emekli- Sen Kadın Komisyonu adına açıklamayı Yasemin Gedik yaptı. Önceki günlerde gece yarısı Meclis’e ayıplı ve ahlak dışı bir önerge verildiğini belirtilen açıklamada şöyle denildi.

 “Tecavüzcüleri ile evlendirilmesi halinde tecavüzcülerin cezaları ertelenecek, suçluyu koruyan, vicdanı, merhameti, insanlığı öldüren bir yasa çıkarılmaya çalışılıyor. Bu yasanın kabul edilmesi toplumumuzda istismara ve tecavüzün çoğalmasına sebep olacaktır.

Buradan vicdanlı, merhametli, özellikle kadın ve tüm milletvekillerimize sesleniyoruz. Aileden Sorumlu Bakana sesleniyoruz. Bir anne bir kadın olarak nasıl sessiz kalırsınız bu yasanın çıkmasına? Çocuklarımızı kızlarımızı, kadınlarımızı korumak zorundayız. Tecavüzü meşrulaştırmak toplumumuzun daha da kirlenmesine yol açabileceği gibi, kişi, birey ve insan haklarına da aykırıdır. Eğer bu yasa çıkarsa sonucu çok korkunç olacaktır. Tecavüz sebebi, sonucu, aranmayacak kadar ağır bir insanlık suçudur.

İstismara uğramış çocukları tecavüzcüleriyle evlendirip, tecavüzcüleri aklayacak yasalara asla geçit vermeyeceğiz.  Devletin anayasal görevi ahlak ve vicdandan yoksun kişileri değil, çocuklarımızı korumaktır. Çocuğu istismarcısı ile evlendirme yolunu açmak ne hukukla ne adaletle ne ahlakla ne de vicdanla açıklanamaz. Bu yasa önergesini Meclis’e sunan milletvekillerini şiddetle kınıyoruz. Bizim sizin kirli yasalarınıza kurban edeceğimiz çocuklarımız yok.

 2005’te “tecavüzcülerin tecavüz ettikleri mağdurlarla evlendirildiklerinde cezadan kurtulmalarını sağlayan çağdışı uygulama kaldırılmıştı. Ne bu yasanın çıkması ne de eğitimin  4+4+4 ile 12 yıla çıkartılması çocuk yaşta gelinlere mani olamadı. İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması ile kadına karşı şiddetin “kültür, örf ve adet, din, gelenek veya sözde “namusun gerekçe gösterilerek kabul edilemeyeceği onaylandı. Çıkartılan yasalar imzalanan uluslararası sözleşmeler “Namus” kavramı ile toplumsal cinsiyet ayrımı yapılarak kadın üzerinde yoğun baskı kurulmasının önüne geçemedi. İstanbul Sözleşmesini ilk imzalayan ülke olmakla övünecek ama uluslararası bu sözleşmenin yükümlülüğünü yapmakla sorumlu olduğunuzu unutacaksınız. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir. Mecliste bulunan tüm milletvekillerine yakışan, bu önergeye ‘hayır’ oyu vermektir. Sayın milletvekilleri hepinize sesleniyoruz son 10 yılda cinsel taciz ve tecavüz olaylarının yüzde 700 arttığını biliyor musunuz?

Bu gece yarısı verilen önerge tecavüzü neredeyse teşvik edici, çocuk yaşta evlilikleri destekleyici, kadını tecavüzcüsü ile evlendirerek aşağılayıcı ve kadını mahkûm edicidir. Tecavüzcüyü koruyup kollayıp, serbestçe yaşamasına imkân tanırken mağdur durumdaki kadını tecavüzcüsü ile evlenmeye mahkûm etmektedir. İstanbul Sözleşmesine göre devletin yükümlülüğü ” herhangi bir şiddet eylemi ile ilişkilenmekten kaçınmak ve tüm yetkilileri ile bu yükümlülüğe uygun davranmak, aynı zamanda da şiddete önlem almaktır.”

Önergeyi veren AKP’li vekiller; Ramazan Can, Hacı Bayram Türkoğlu, İlyas Şeker, Mehmet Muş, Halis Dalkılıç,  Mücahit Durmuşoğlu adlı milletvekillerinden, ülkemiz gerçekleri üzerinden yasa teklifi hazırlamalarını, AKP iktidarında hazırlanan kanunları ve imzalanan uluslararası sözleşme hükümlerini daha dikkatli inceleyerek; “ne yapmak niyetinde” olduklarını değerlendirmelerini; neden-sonuç ilişkisi kurarak kolaya kaçmadan, tecavüzcüleri kollamadan, çocuk gelinler yaratmadan, kadınları mahkûm etmeden bir an önce tekliflerini geri çekmelerini bekliyoruz.

 Ozan ERTUĞRUL

 

Basın No:
Warning: Illegal string offset 'basin_ilanno' in /home/vizyonga/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54