AHMET AKIN: MADEN FACİASININ TEK SORUMLUSU AKP İKTİDARIDIR

Yayınlanma Tarihi :

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 41 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği Amasra maden faciasına ilişkin bilirkişi raporunu değerlendirdi. Akın,  yaptığı yazılı açıklamada; bilirkişi raporunun CHP’nin yaklaşık 10 gün önce yayınladığı Amasra raporundaki bulguları doğruladığını söyledi.

Ahmet Akın açıklamasında şu bilgilere yer verdi; “Açıkladığımız rapor ile bilirkişi raporundaki tespitlerin örtüşmesi facianın çok açık ihmaller nedeniyle yaşandığını gösteriyor. İktidar ise sorumluluğu üzerine almamak için başta Sayıştay raporları olmak üzere, bu tespitleri görmezden geliyor. Şimdi bilirkişi raporu ortaya koyuyor ki bu kazanın tek sorumlusu var, o da AK Parti iktidarıdır. Bilirkişi raporundaki tespitler parti yöneticileri ve milletvekillerimizin katkısıyla hazırlanan raporumuzu doğruluyor. Yeterli yatırım yapılmaması, havalandırmanın yetersiz olması, denetimlerdeki soru işaretleri doğrudan AK Parti’nin madenlerde yarattığı çürümüş düzeni işaret ediyor. Başka bir deyişle 41 maden emekçisinin hayatını kaybettiği kazada sorumlular yalnızca iki mühendis ya da iki teknisyen değil, doğrudan AK Parti iktidarıdır. Sorumlu, doğrudan kazalar bıçak gibi kesildi diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanıdır”.

Yaşanan elim kaza sonucunda düzenlenen bilirkişi raporunda havalandırma sisteminin yetersiz olmasının can kayıplarına neden olduğuna işaret edilmişti. Raporda; “Yetersiz ve etkisiz havalandırma sistemi olayın meydana gelmesinde en temel unsurdur. Ocak içinde yeterli miktarda ve hızda hava dolaşımı sağlanmamıştır. Havalandırma sistemi yeterli ve etkili olsaydı olayın meydana gelmesi önlenirdi” tespiti yer almıştı. Bilirkişi raporunda, tesiste gerekli yatırımın yapılmadığı, hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetimlerinin yetersiz olduğu ve kömür tozuyla mücadeleye önem verilmediğinin de altı çizilmişti.

 

 

 

Basın No:
Warning: Illegal string offset 'basin_ilanno' in /home/vizyonga/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54